Vanliga frågor och svar

Kreditbörsen.se drivs och ägs av Kreditbörsen Sverige AB, ett privat aktiebolag registrerat som finansiellt institut hos Finansinspektionen.
På Kreditbörsen.se kan alla svenska aktiebolag registrera sig och ansöka om lån.
Vi utfärdar lån med en nominell ränta från åtta procent.
Kreditbörsen erbjuder företagslån med en individuell ränta från åtta procent per år. Du kan ansöka om lån upp till 250 000 kr, med en löptid på upp till 36 månader. Inga dolda kostnader, det du ser är vad du får. Våra lån löper med en fast månadskostnad som betalas varje månad. Du kan själv välja vilken dag i månaden som du vill bli fakturerad. Det går självklart bra att delbetala eller betala tillbaka hela lånet på en gång.
Det varierar. Du kan själv välja vilken dag i månaden som du vill få dina fakturor. Fakturan förfaller 10 dagar efter det att fakturan har skickats ut.
På Kreditbörsen.se kan alla svenska aktiebolag registrera sig och ansöka om lån.
Om du missar att betala en faktura före angivet förfallodatum kommer vi att skicka ut en påminnelse. Påminnelseavgiften är 60 kr.
Du kan ansöka om ett företagslån från 30 000 kr upp till 250 000 kr. Vår handläggare gör sedan en bedömning av ditt företags återbetalningsförmåga. Den grundas på information om både bolaget och avgör slutligen hur mycket du kan låna hos oss.
Nej. Det du ser är vad du får.
På Kreditbörsen använder du ditt personnummer för att logga in. För att ha möjlighet att ansöka om ett lån ska du kunna bekräfta din identitet med hjälp av BankID. När detta är genomfört ringer vi dig för att stämma av att de uppgifter som vi har fått om bolaget stämmer. Vi går igenom om det finns andra firmatecknare, misstankar om bedrägeri etc. Först när detta samtal är genomfört kan vi verifiera bolaget och du ansöka om ett företagslån. Finns det krav på att fler än en person tecknar firman måste även han eller hon bekräfta sin identitet genom BankID innan er ansökan kan genomföras.
Nej. Vi kräver i regel inte att du lämnar personlig borgen, men det finns vissa undantagsfall. Däremot ökar dina chanser till att bli beviljad ett företagslån om du väljer att ansöka med personlig borgen. Notera att borgensmannen, den som ställer ut borgen, kan bli förpliktigad att återbetala lånet samt eventuella avgifter. Enskilda firmor innebär automatiskt personlig borgen.
Du kan nå oss på tel. 08-559 21 058 eller maila till info@kreditborsen.com
Det varierar eftersom du själv väljer löptid. Lånet ska vara återbetalt den dag som den sista fakturan löper ut. Du kan när som helst välja att återbetala hela ditt lån.
Eftersom vi tillämpar individuella räntor kan kostnaden för ett lån variera. Ett företag kan beviljas ett lån med en nominell ränta (årsränta) från åtta procent. Ett exempel: Ett lån på 30 000 kr, med en löptid på 36 månader och räntesatsen åtta procent, ger en månadskostnad på 1 040 kr. Inräknat i månadskostnaden är en administrationsavgift på 100 kr/mån.
Lånet betalas normalt sett ut samma dag som det godkänns. Vi meddelar dig via e-post när det är klart. Utbetalningen kan dröja i vissa fall, beroende på exempelvis bankens överföringstid och helgdagar. En förutsättning för att vi skall kunna betala ut ditt lån är att ditt konto är verifierat, det vill säga att vi har kunnat verifiera att kontot faktiskt tillhör dig och ditt företag.
Nej. Vi satsar fullt ut på elektronisk kommunikation när det gäller fakturor. Du kan alltid se alla dina fakturor på Min Sida.
En borgensman är en person om åtar sig att fullgöra en skuld/kredit för en annan juridisk person om han eller hon själv inte kan slutföra betalningen.
Nej. Kreditbörsen använder sig av Bisnodes systemlösningar för kreditupplysning av företag.
Ja, alla företag - nya som gamla - är välkomna att ansöka om företagslån hos oss. För nystartade företag saknas historik så därför krävs annan säkerhet i form av borgen.
Vi beviljar lån till aktiebolag. De flesta företag som ansöker om ett företagslån beviljas hela eller delar av den ansökta summan. Det händer att lån nekas eller att endast en del av det ansökta lånet beviljas. Detta kan t ex bero på följande orsaker:

-  Företaget har inte skött sina betalningar och/eller har en betalningsanmärkning.

-  Företaget har inte tillräckligt med betalningsutrymme efter genomförd kreditbedömning.
Du kan ansöka om ett lån när du vill, dygnet runt alla dagar i veckan.
Att registrera sig på Kreditbörsen är en snabb och enkel process. Först väljer du vilken typ av företag som du vill ansöka om lån för och vilken bransch. Därefter fyller du i företagets organisationsnummer och e-post. När du har gjort detta är första delen av registreringen klar. Därefter får du fylla i personuppgifter om dig själv som företrädare. Personnummer, befattning, telefonnummer, postnummer och e-post är det enda som krävs. När du sedan klickar på slutför är registreringen klar. Nu kan du logga in och bekräfta din identitet. Ditt lösenord kommer att skickas ut till den e-postadress som du har angivit för företrädaren.
Ja, om bolagets ekonomi är starkt nog så kan fler än ett lån vara aktiva samtidigt. 
Vi på Kreditbörsen har som mål att ligga i framkant när det gäller IT och teknik. Därför har vi utvecklat ett system med modern teknik i vilket fokus ligger på automatik istället för på manuell hantering.
För att vi ska kunna säkerställa att ditt bolag är ägare av det konto som du angivit använder vi oss av AutoGiro. Först när tillhörigheten är fastställd kan vi betala ut ett lån.
Vi skickar en påminnelse om att vi inte mottagit någon betalning på fakturan. Om vi efter det inte har fått betalt inom 15 dagar skickas en fordran vidare till inkasso och en inkassoavgift på 180 kr tillkommer. Om även den fakturan lämnas obetald kan du bli personligt återbetalningsskyldig och/eller få ärendet överlämnat till kronofogden.

Utlåning sker från det konto som heter Lånekonto. Genom att flytta över pengarna till Likvidkonto så säkerställer du att dom pengarna inte lånas ut. 

Till lånekontot sker också betalning av amortering och ränta från de lån du är långivare i. För att inte de ska återinvesteras i lån så behöver du justera dina inställningar för exponering till noll. Nästa steg är sedan att flytta över pengarna från Lånekontot till Likvidkontot, därifrån sker aldrig någon utlåning. När du sen vill återuppta din utlåning så är det bara att justera tillbaka inställningarna och se till att det finns pengar på Lånekontot.

Hos Kreditbörsen behöver du inte själv bevaka och se till så dina pengar investeras utan det sker automatiskt. Så snart du fört över pengar till Lånekontot så kommer det att lånas ut och du har påbörjat din investering.
Det beror på flera saker. Dels hur stor del av de pengar du satt in som är utlånade och dels vad snitträntan är på de lån som du deltar i.
Att vara med och låna ut pengar är förknippat med en risk. Det är inte garanterat att du får tillbaka dina utlånade pengar. För att minimera riskerna så sprider vi ut dina investeringar på flera olika lån och det sker med automatik. I samband med att du registrerar dig så får du också göra två inställningar som styr din risk.
Om en låntagare inte betalar i tid så skickas det en påminnelse och därefter ett inkassokrav. Skulle låntagaren därefter inte betala sitt lån så går ärendet vidare till Kronofogden. Vi hanterar hela denna process åt dig.
Absolut, så länge inte pengarna flyttas från Lånekontot så kommer de allokeras vid nya lån och du får en "ränta på ränta" effekt.
För att komma igång så registrerar du ett konto hos oss därefter kan du föra över pengar till ditt Kreditbörsenkonto. När det är klart så kommer dina pengar att allokeras till olika lån och du kan följa din investering som inloggad på www.kreditborsen.com.

Ja, det ska du göra. För privatpersoner håller vi inne med en preliminärskatt om 30% på de erhållna räntorna. Detta rapporterar vi sen årligen till Skatteverket, du behöver alltså inte själv göra något. För företag så finns det en möjlighet att exportera SIE-filer och importera i din bokföring och intäkterna kommer med i den vanliga redovisningen och skatt betalas på företagets resultat.

 

 

Ränta och amortering betalas ut till ditt konto i samband med att låntagaren betalar sina fakturor.
Nej, vi är ingen bank och har därför ingen insättningsgaranti. Däremot så är våra medlemmars insatta pengar alltid avskilda från företagets enskilda pengar, på det viset är de skyddade om Kreditbörsen skulle gå i konkurs.
Du betalar inga avgifter för att vara medlem eller ha ett Kreditbörsenkonto. I samband med att dina investeringar börjar ge avkastning så får vi betalt, vår ersättning om 30% av den inbetalda räntan dras av innan du ser pengarna på ditt konto. Det du får in där är din avkastning. Vår betalning hänger alltså ihop med din avkastning, vi får endast betalt om du får det.